Ribeye met boter, salsa verde en gegrilde sla
Wie denkt dat je alleen vlees kan grillen op de BBQ heeft het mis. Groente, maar ook zeker sla is een echte smaakmaker wanneer je deze grilt boven de kolen. In dit recept wordt de romaine sla voorzien van een mooie grillstreep! Maak dit geheel af met een zelfgemaakte chiliboter en salsa verde en je kan heerlijk aan tafel!
Dit recept is gemaakt door de @the_bbq_dj met Ribeye van La Carne.
- Bereidingswijze: BBQ
- Bereidingstijd:Voor +/- 30 min. Bereiding +/- 15 min
- La Carne producten: Ribeye
Benodigdheden
Ribeye
Romaine sla
2 eetlepels kappertjes
2 ansjovisfilets (op olie)
1 teentje knoflook
1 bosje verse bladpeterselie
1 bosje verse basilicum
Sap van 1 citroen
Olijfolie
Zout en peper
Roomboter
Gedroogde chilipeper flakes
Rode ui
Bereiding chiliboter
Er is niks lekkerder dan boter op je ribeye smere als deze net klaar is en de boter langzaam smelt. Maar, we willen wel graag een extra smaakje toevoegen aan de boter..in dit geval, een beetje pit in de vorm van chiliflakes.
- Laat de helft van een pakje roomboter op kamertemperatuur komen.
- Voeg hier de chiliflakes, rode ui en verse peterselie door.
- Prak het geheel met een vork zodat alle ingrediënten goed door elkaar worden gemengd.
- Laat dit minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
Bereiding Salsa Verde
De Italiaanse variant op chimichurri is de salsa verde. Heerlijk bij een mooi stuk rood vlees.
- Snij de peterselie, basilicum, ansjovis, kappertjes en knoflook heel fijn (je mag hier de keukenmachine voor gebruiken als het niet lukt met een mes) en stop dit in een bakje.
- Giet hier olijfolie en citroensap aan toe en meng het geheel.
- Voeg zout en peper naar smaak toe en laat bij voorkeur een dag intrekken.
Bereiding Romaine sla
Sla op de BBQ, ja het kan echt!
- Maak de BBQ klaar voor direct gebruik met een temperatuur van +/- 180 graden.
- Snij de romaine sla in de lengte doormidden en smeer op beide kanten een laag olijfolie.
- Leg de sla met de snijkant naar beneden op de grill en kijk na 3 minuten of er een mooi grillstreepje op zit. Dat is het teken dat de sla van de BBQ af mag.
Bereiding Ribeye
Als laatste mag de ribeye worden gegrilld. Snij de ribeye (voor zover dat nog niet is gedaan) in mooie steaks van 2/3 cm dik ongeveer.
- Voorzie de ribeye van een laagje zout. Dit onttrekt vocht en zorgt ervoor dat het vlees een mooie diepe rode kleur krijgt en nog meer smaak straks gaat afgeven na het grillen. Doe dit ongeveer 1 uur voordat je ze gaat grillen.
- Maak de BBQ klaar voor direct gebruik met een temperatuur van +/- 250 graden.
- Laat de ribeye even 30 minuten op kamertemperatuur komen en leg deze dan op het hete grillrooster.
- Na ongeveer 4 minuten aan een kant te grillen probeer je of de ribeye makkelijk loskomt van het rooster. Merk je dat hij nog plakt? Laat dan liggen, hij komt vanzelf los en dat is het teken om hem om te draaien.
- Als beide kanten mooi goudbruin gegrild zijn en de ribeye een kerntemperatuur heeft van ongeveer 54 graden, zijn de klaar.
- Zodra de ribeye van de grill afkomt, mag er een eetlepel chiliboter op. Dit gaat nu lekker smelten en trekt in het vlees, terwijl je het vlees nog even laat rusten.
- Serveer er een lekkere pastasalade bij zoals in dit recept en voeg hier de Romaine sla aan toe.
- Dek de borden, zet de salsa verde op tafel en eet smakelijk!