Picanha (staartstuk) in de pan: simpel en verrassend lekker!

Picanha (staartstuk) in de pan: simpel en verrassend lekker!

Picanha ken je vast van naam, het heet op z'n Nederlands eigenlijk staartstuk. De picanha wordt veel gegeten in Zuid-Amerika. Het mooie is om dit hele stuk rundvlees niet te snijden, maar in z’n geheel te braden. Staat gelijk supermooi om je gasten mee te verrassen en zo op tafel te zetten!

Picanha bevat een flink stuk vet, dat zorgt voor veel smaak aan het rundvlees. Tijdens het bakken komt er veel vet vanaf, je ziet in de pan een laag ontstaan. En dat is precies wat je wilt, want daar krijg je veel smaak van! Je kan ook gebruikmaken van de oven, dat legt chef-kok Evert je uit halverwege de video.

 • Bereidingswijze: BraadpanBraadpan
 • Bereidingstijd:± 45 min.
 • La Carne producten: Picanha

Tools

mes


Benodigdheden

zout

peper

Picanha bakken

Op de Picanha zit zoals je ziet een mooi vetdeksel.

 1. Maak allereerst inkepingen in het vetdeksel. Maak een soort roostertje (zie video).
 2. Pak het zout en masseer de vetkant van de piranha flink in. Zorg dat het zout goed in de ingesneden groefjes komt te zitten. Daarmee krijg je namelijk een heerlijk krokant korstje en smaak!
 3. Draai de picanha om. De andere kant strooi je gewoon wat zout overheen.
 4. Zorg dat de pan goed heet is! Leg de picanha in de hete pan. Let op: doe geen vet o.i.d. in de pan, want he vlees heeft al voldoende vet van zichzelf om in te bakken.
 5. Laat dit minimaal gewoon 10 minuten eventjes gaan. Het hoeft niet op het allerhoogste vuur, net een beetje daaronder. Je moet er een beetje mee spelen zodat ‘ie niet zwart wordt maar wel goed heet bakt.
 6. Tussendoor, na een minuut of 7, kan je de picanha een keertje aan de andere kant bekijken en dan draai je hem een keer om. Dan zie je het effect, een mooi geroosterd stukje vet. En dan zie je gelijk hoeveel vet eraf komt, want als het goed is, is er in de pan een behoorlijke laag vet ontstaan.
 7. Na 10 minuutjes is het tijd om de picanha rustig verder te laten garen.


Picanha verder laten garen in de oven of pan

Het makkelijkste met dit vlees is dat je het verder in de oven gaart, maar het kan ook prima in een pan.

Garen in de oven

Als je de picanha in de oven wilt garen, moet je de oven op ongeveer 150 graden zetten en werk je ook met een kerntemperatuurmeter. Je laat de picanha doorgaren tot de kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees ongeveer 52 á 53 graden aangeeft. Als ‘ie dat haalt, haal je hem eruit en laat je hem nog zeker een half uur rusten. Dan krijg je echt een supermals staartstuk!

Garen in de pan

Verder garen in de pan lukt ook. Je kan de picanha gewoon wat langer in de pan laten bakken natuurlijk. Speel er een beetje mee zodat je 'm overal, ook aan de zijkanten, mooi dichtschroeit. Is 'ie aan alle kanten mooi bruin? Gebruik dan de kerntemperatuurmeter om de temperatuur te peilen. (Bij 52 graden is het staartstuk klaar om uit de pan te gaan).

Is het staartstuk bijna op temperatuur? Dan is het tijd om wat mooie smaken toe te voegen.

 1. Neem wat rozemarijn, tijm en knoflook. Gooi dit gewoon bij in de pan. Dan heb je de lekkerste smaakmakers aan het vlees.
 2. Nog heel even bakken. En dan is het tijd om de temperatuur (weer) te meten.
 3. Als je de thermometer ongeveer naar het midden van het vlees steekt, dan heb je de juiste meting. Bij ongeveer 52 graden haal je het vlees uit de pan.

Picanha opdienen

Haal de picanha uit de pan of uit de oven en leg 'm op een plank. Leg de tijm, knoflook etc. er lekker overheen en/of naast. Laat het zeker nog 20 minuten a een half uurtje lekker even rusten. Dan krijg je echt een supermals staartstuk.

Als de picanha op een gegeven moment tot rust gekomen is, dan kan je mooie plakken snijden. Snijd gewoon lekker dunne plakjes, dan kan iedereen zelf zijn eigen portie pakken. Dat is het idee. Je hoort echt het krokante van het spek als het mes er doorheen gaat. Dat is wel echt te gek hoor!

Eet smakelijk!