Picanha (staartstuk) op de barbecue: heerlijk mals!
Een heerlijk stuk staartstuk, goed bekend als Picanha, perfect bakken op de barbecue? Chef-kok Evert legt uit hoe je dat doet! We blijven in de Zuid-Amerikaans stijl, met een lekkere kruidenmix.
- Bereidingswijze: BBQ
- Bereidingstijd:
- La Carne producten: Picanha
Tools
Barbecue :)
Kerntemperatuurmeter
Benodigdheden
Picanha
Kruidenmix
Zout
TIP: Leg het vlees 30 minuten voor gebruik alvast uit de koelkast.
Picanha op de barbecue
Voorbereiding
- Kruid de Picanha met de kruidenmix aan de vleeskant (dus niet op het vet)
Picanha snijden
- Maak met een mes een raster in het vet (zie video hierboven)
- Strooi wat zout over het vet heen. Dit zorgt ervoor dat je ook aan deze kant een lekkere smaak in het rundvlees krijgt. Ook krijg je zo een krokante vetlaag. Je bakt'm als het ware helemaal uit.
Picanha op de barbecue
- Leg de picanha op de barbecue. Even opletten, want het vet gaat smelten. Dus blijf er even bij staan en laat de klep van de barbecue open. Als er vlammen komen, moet je de picanha een beetje naar de kant leggen, anders gaat het te snel.
- Ontstaan er vlammen? Dan kan de klep dicht. Er kan geen zuurstof meer bij, zo komt er veel rook en smaak aan je vlees.
- Draai de picanha af en toe even om, als het vet gaat fikken. Dan gaan de vlammen weer weg.
- Leg na een tijdje de Picanha een beetje naar de zijkant, zodat hij rustig door kan garen. Laat de picanha dan nog zeker 10 minuten garen
- Wacht tot de kerntemperatuur ongeveer 50 graden is. Bereikt? Dan haal je het vlees van de barbecue.
Picanha opdienen
- Laat de picanha rusten op een plank, ongeveer 5 minuten. Dan trekt de temperatuur verder door en ontspant het vlees. Zo wordt het heerlijk mals.
- Snijd het vlees in mooie rechte plakken. Het vet snijd je mee, dat is erg lekker!