Let op, wij zijn op dit moment telefonisch beperkt bereikbaar, neem bij voorkeur contact op per e-mail.

Churrasco style Picanha op z'n Mexicaans

Churrasco style Picanha op z'n Mexicaans

Onlangs ontving ik een prachtig stuk picanha, oftewel staartstuk, van La Carne om een mooi recept bij te maken. Het was nogal een groot stuk, dus heb er twee recepten van gemaakt. Hier is nummer 1.

 

In Zuid-Amerika weten ze wel wat lekker vlees eten is, dus heb ik gekozen voor een combi uit Brazilië en Mexico: Churrasco style Picanha steak met tortilla's, Mexicaanse bonen en guacemole. Een soort fajita's, maar dan net even anders.


Dit recept is gemaakt door de @the_bbq_dj met Picanha van La Carne. De foto is van @esther_bode_photo.

  • Bereidingswijze: BBQBBQ
  • Bereidingstijd:+/- 60 minuten
  • La Carne producten: Picanha

Tools

Barbecue

Kernthermometer

Vuurvaste handschoenen

Pan

Spies (dikke spies/kebabspies)

Keukenmachine / Hakmolen

Tortilla pers (of een zware pan)

Benodigdheden

Picanha

Peper 

Zout

Limoen

2 Avocado’s

Knoflook

Ui

Zwarte bonen

Kidney bonen

Mais

250 gr. Maismeel 

Water

Bereiding guacemole

In elk land in Zuid-Amerika hebben ze wel een eigen Guacemole recept, maar hierbij een variant die bij ons thuis altijd gewaardeerd wordt.

  1. Schil 2 avocado’s en doe deze in de hakmolen
  2. Voeg 2 teentjes knoflook en een gesnipperde ui toe
  3. Voeg het sap van een halve limoen toe
  4. Dan een theelepel zout en een snufje peper
  5. Voor de liefhebbers een rode peper
  6. Als laatste mag er een ontvelde tomaat bij
  7. Laat de hakmolen nu zijn werk doen door alle ingrediënten te laten mengen/hakken tot een smeuïge groene pasta.


Bereiding Churrasco style Picanha

Het bereiden van een churrasco style picanha is afkomstig uit Brazilië waarbij de picanha op een soort spies wordt klaargemaakt. Ik vind dit persoonlijk een zeer goede manier van bereiden, omdat de vetlaag die de picanha heeft beter smelt en het vet over het vlees druipt, wat natuurlijk zorgt voor nog meer smaak!

  1. Snij twee of drie steaks (+/- 2 of 3cm dik) van de picanha, afhankelijk van hoeveel trek je hebt. Buig de steaks om ze aan je spies te rijgen.
  2. Besprenkel ze aan alle kanten met zout en laat dit even 5 minuten liggen.
  3. Leg de spies nu op de bbq, boven de hete kolen. Let op, de picanha heeft veel vet, dus je zal wel wat vlammen gaan krijgen. Dit is niet erg, zolang je het onder controle hebt, regelmatig draait en de kerntemperatuur in de gaten houdt. Bij een kerntemperatuur van ongeveer 52 graden mag de picanha eraf, dit is medium rare.
  4. Snijd de picanha in plakjes van de spies zodat je dunne plakjes krijgt. 

 

Bereiding bonen

We zijn aangekomen bij het Mexicaanse deel van het recept. Een bonenschotel met paprika en mais; als vulling voor je tortilla.

  1. Fruit een uitje en knoflook in een pan, doe hier twee paprika's bij in reepjes gesneden.
  2. Voeg vervolgens de zwarte bonen, kidney bonen en mais toe en laat dit even warm worden.
  3. Voor de echte Zuid-Amerikaanse smaak heb ik de colima rub van fyrespices gebruikt.
  4. Je bonen schotel is klaar!

 

Bereiding mais tortilla

In de supermarkt kan je prima tortilla’s kopen, maar om de echte Mexicaanse smaak te ervaren kan je deze natuurlijk zelf maken. Hiervoor heb je Mexicaans maismeel nodig, dit is gewoon te koop in de supermarkt.

  1. Doe 250 gram maismeel in een beslagkom
  2. Voeg hier 300 milliliter water aan toe en 1 theelepel zout.
  3. Mix alles door elkaar tot je een samenhangend soepel deeg hebt.
  4. Dek dit deeg af en laat het minimaal 5 minuten rusten.
  5. Draai kleine balletjes van het deeg en maak er platte tortilla’s van. Gebruik 2 stukken vershoudfolie, leg hier het deeg tussen en duw met een pan het deeg plat tot een platte tortilla. (Je kan hier ook een tortilla-pers voor gebruiken, als je die hebt :))
  6. Zet een pan op het vuur, bak de tortilla’s kort, zonder olie of boter en ze zijn klaar.
  7. Pak een mais tortilla, leg hier wat bonen op, picanha erop en als topping een beetje guacemole en je kan heerlijk genieten van een stukje Zuid-Amerika op je bord.


Eet smakelijk!

Ga jij dit recept met Picanha maken? Post je creatie op social media en tag @the_bbq_dj en @Lacarne.nl, dan krijg je een eervolle vermelding in onze stories.