Ossenhaas (tournedos) bereiden in de pan

Ossenhaas (tournedos) bereiden in de pan

Hoe maak je ossenhaas (tournedos) het best klaar in de pan?

Tournedos is biefstuk van de Ossenhaas. Wil je tournedos bakken in de pan? Hoe zorg je ervoor dat je de tournedos perfect bakt en de smaak volledig tot zo’n recht laat komen? Onze chef-kok Evert legt je precies uit hoe je dit doet. Eenvoudig, zonder ingewikkelde toevoegingen.

Ossenhaas is filet van een rund, in dit geval de Simmentaler. Mager vlees, enorm mals! Je moet wel even weten hoe je een hele ossenhaas snijdt en in de juiste delen verdeelt, en dat legt chefkok Evert je precies uit. (je kan ‘m ook in z’n geheel bakken, dat kan goed op de barbecue!)


Nu tijdelijk super veel voordeel met het Ossenhaas Actiepakket >> !

  • Bereidingswijze: BraadpanBraadpan
  • Bereidingstijd:± 5 min.
  • La Carne producten: Ossenhaas Tournedos

Tools

Pan met dikke bodem

Kerntemperatuurmeter

Benodigdheden

Tournedos (ossenhaas)

Klont roomboter

Peper en zout

Hele ossenhaas snijden / portioneren

Omdat een ossenhaas in een punt uitloopt, is het lastig om ’m in z’n geheel goed te bereiden. Er kan namelijk geen gelijke garing plaatsvinden als het vlees geen gelijke dikte heeft. Verdeel de ossenhaas daarom in 3 delen: de Tournedos, filet mignon en de ossenhaaspuntjes. In de video zie je hoe chef-kok Evert dit doet.

  1. Snij gelijke diktes tournedos van het dikste deel van de ossenhaas.
  2. De wat kleinere stukken filet mignon ook in gelijk stukken snijden.
  3. En tot slot de punt van de ossenhaas in gelijke delen snijden of heel laten.

Nu gaan we 1 deel van de haas, de tournedos, bereiden.

TIP: Leg het vlees 30 minuten voor gebruik alvast uit de koelkast

Ossenhaas (tournedos) in de pan

Voorbereiding

  1. Zet een pan met dikke bodem op alvast op laag vuur.
  2. Kruid het vlees met zout en peper. 

Bereiding in de pan

De pan goed heet?

  1. Zet het vuur nu hoog en giet er ongeveer 1 eetlepel zonnebloemolie in.
  2. Leg het vlees voorzichtig in de pan.
  3. Laat de tournedos 2 minuten bakken op hoog vuur (niet aanraken!).
  4. Draai de tournedos om en zet het vuur iets lager, bak deze kant ook 2 minuten.
  5. Neem een klont roomboter en doe deze bij in de pan.
  6. Haal het vlees door de bruine boterjus.
  7. Haal het vlees uit de pan.

Tournedos opdienen

Laat het vlees zeker 5 minuten rusten voordat je het gaat snijden.

IDEE: Een klassieke combinatie bij dit vlees: bearnaise, pepersaus of rode wijnsaus. Serveer het geheel met gratin en groenten.