Op dit moment is onze webshop gesloten. Wegens omstandigheden kunnen wij helaas tot nader bericht geen bestellingen aannemen. Dank voor uw begrip.

Feestelijke Chateaubriand met ratatouille

Feestelijke Chateaubriand met ratatouille

Wat een feest om dit recept te mogen maken! Een chateaubriand is een stuk van ongeveer 600 gram uit de lende van het rund, waar ook de tournedos uit wordt gesneden. Dit stuk is zo ontzettend mals en smaakvol dat het maar weinig nodig heeft aan toevoeging.

De naam chateaubriand is afkomstig uit Frankrijk, vandaar een toepasselijk bijgerecht uit de Franse keuken, Ratatouille!

Dit recept is gemaakt door de @the_bbq_dj met chateaubriand van La Carne en de foto’s door @esther_bode_photo.

  • Bereidingswijze: BraadpanBraadpan
  • Bereidingstijd:Voorbereiding: +/- 10 minuten | Bereiding: +/- 30
  • La Carne producten: Chateaubriand Ossenhaas

Tools

Braadpan

Ovenschaal

Staafmixer

Benodigdheden

+/- 600 gram Chateaubriand

1 groene Courgette

1 gele courgette

1 Aubergine

10 tomaten

1 paprika

250 gr. Kastanje champignons 

Bosje verse basilicum

Peper & Zout

3 Uien

4 tenen knoflook

100 ml water

Pesto

Tomatenpuree

Roseval aardappels

Verse peterselie

Verse tijm

BEREIDING RATATOUILLE 

Bij het maken van ratatouille kan je ervoor om alle groentes in blokjes te snijden en in een pan te gooien, maar het oogt een stuk feestelijker als je er schijfjes van snijdt en ze als dakpannen in een ovenschaal legt. 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snipper 1 ui, 2/3 knoflook tentjes , 6 tomaten en een paprika en blokjes
  3. Fruit de ui en knoflook aan in een pan met een scheut olijfolie
  4. Voeg hier de tomatenblokjes en paprika aan toe
  5. Laat het geheel op laag vuur rustig verder koken tot er een dikke saus ontstaat
  6. Pureer met de staafmixer tot een robuuste saus
  7. Als de saus te dik is kan je er ongeveer 100 ml water in kleine scheutjes aan toevoegen tot de gewenste dikte
  8. Voeg 2 eetlepels pesto en een blikje tomatenpuree toe en laat nog even 5 minuten zachtjes pruttelen
  9. Ondertussen kunnen de courgette, aubergine en overige tomaten in plakjes van ongeveer 2 cm dik worden gesneden
  10. Vet een ovenschaal in met een laagje olijfolie voeg hier de saus aan toe
  11. Leg nu om en om de plakjes courgette, aubergine en tomaten rechtop in de ovenschaal zodat je een vrolijk kleurenpalet aan groentes krijgt
  12. Besprenkel de groentes met olijfolie, zout, peper en een aantal blaadjes verse tijm
  13. De ovenschaal kan nu in de oven, dek deze af met een stuk bakpapier zodat de groentes kunnen stoven
  14. Laat ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven garen 


BEREIDING ROSEVAL AARDAPPELS 

Bij een mooi stuk vlees zoals chateaubriand is het vaak lekker om aardappels uit de oven te hebben. Ik heb hier gekozen voor roseval aardappels in de schil uit de oven met rosemarijn en tijm.

  1. Snij de aardappels in kleine partjes met schil
  2. Voeg een scheut olijfolie toe aan de aardappels en ovenschaal
  3. Strooi hier verse tijm en rosemarijn over
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden
  5. Laat ze 25 minuten in de oven gaar worden


BEREIDING CHATEAUBRIAND 

Je kan een chateaubriand op veel verschillende manieren bereiden. In dit geval heb ik gekozen voor een bereiding in de pan, je krijgt dan een knapperige korst, vind ik persoonlijk erg lekker. Maar je kan er ook voor kiezen om hem heel kort aan te braden in de pan en in de oven verder te laten garen. 

Voor de oven bereiding kan je volgende temperaturen en tijden hanteren:

Braad alle kanten aan in een hete koekenpan ongeveer 3 minuten per kant zodat er een mooi bruin korstje ontstaat. Daarna in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 15 minuten. 

  1. Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden
  2. Voor de bereiding van dit soort vlees is roomboter zeer geschikt, voeg hier ongeveer 50 gram van in de pan en laat smelten
  3. Schroei alle kanten van het vlees dicht en zet het vuur laag
  4. Draai nu regelmatig om tot er een mooi goudbruine kleur ontstaat
  5. Als je een kernthermometer hebt, meet dan zo nu en dan de temperatuur van de kern van het vlees
  6. Bij 48 graden mag de chateaubriand uit de pan
  7. Laat vervolgens nog 10 minuten rusten
  8. In het overgebleven vocht is het lekker om kastanjechampignons en uien te fruiten zodat je deze bij het vlees kan serveren
  9. Na aansnijden van het vlees, zout en peper toevoegen en je bent klaar!


Eet smakelijk! 


Ga jij dit recept met chateaubriand maken? Post je creatie op social media en tag  @the_bbq_dj en @Lacarne.nl, dan krijg je een eervolle vermelding in onze stories.