Ik ben Jeremy Bode, 35 jaar en woon met mijn vrouw (die veel van mijn content op de foto zet) en drie kinderen in het pittoreske Driebruggen (een heel klein dorpje midden in het Groene Hart). In het dagelijks leven ben ik mede eigenaar van een consultancy bedrijf, wij ondersteunen organisaties bij het voldoen aan de vereisten omtrent de AVG (privacywet).
Al van kleins af aan ben ik fan van BBQ’en en was het een groot feest als er weer vlees werd verbrand boven de hete kolen, maar de grote liefde is ontstaan nadat ik een aantal jaren geleden voor het eerst een picanha heb leren maken en ook gegeten. Ik kwam erachter dat BBQ niet alleen dat verbrandde speklapje is, maar een grote smaakmaker is voor veel gerechten.
Kort daarna heb ik een nieuwe BBQ gekocht (Weber Mastertouch) en vanaf dat moment werden er steeds meer gerechten op de BBQ klaargemaakt. Inmiddels staat er naast de Weber ook nog een Yakiniku keramische BBQ (het bekende ”ei”) en geef ik ook workshops aan mensen die graag verschillende BBQ technieken willen leren en complete gerechten willen bereiden op de BBQ.
Sinds een aantal maanden maak ik met heel veel plezier recepten voor La Carne. Het is ontzettend leuk om te horen dat iemand jouw eigen recept heeft gemaakt en heeft genoten van het eten. La Carne heeft super mooi, vers en lekker rundvlees dat het echt iedere keer weer een feestje is om ermee aan de slag te mogen :).
1. Welke BBQ en accessoires gebruik je?
Een weber (ketel BBQ) en een Yakiniku (keramische) dus. Ik gebruik regelmatig een pizzasteen, omdat je eigen pizza van de BBQ toch echt super lekker is. Daarnaast gebruik ik vaak gietijzeren pannen. In de vorm van een koekenpan en een stoofpan, ook wel Dutch Oven genoemd. Bij veel gerechten maak ik gebruik van rookhout om de gerechten meer smaak te geven. Op mijn verlanglijstje staat nog een spit zodat ook ronddraaiende gerechten bereid kunnen worden.
2. Wat is je favoriete barbecue gerecht?
Dit is wel echt een moeilijke vraag… omdat door het BBQ’en veel gerechten zo veel meer smaak krijgen, maar ik ga toch voor mijn all-time favourite, Picanha! Dit is op zoveel manieren te bereiden en mee te variëren in bijgerechten. Daarnaast heeft het een hele goede smaak door de vetlaag die erop zit.
3. Wat vind je het leukst om te bereiden op de BBQ?
Het leukste om te bereiden vind ik langzaam gegaarde gerechten/vlees, zo ook bekend onder de naam Low ’n Slow. Door middel van deze bereiding waarbij de temperatuur (vaak tussen de 110 en 130 graden Celsius) voor een lange tijd hetzelfde blijft, wordt bindweefsel in het vlees afgebroken, waardoor je zeer mals vlees krijgt met ontzettend veel smaak. Gerechten die op deze manier gemaakt worden, bijvoorbeeld: Brisket, Short Ribs, SpareRibs en Pulled Pork.
4. Barbecue je het liefst low’n slow of hot ’n fast?
Beide technieken vind ik leuk om te doen. Low ’n slow is leuk omdat je hier de hele dag mee bezig bent en het proces ziet gebeuren. Hot ’n fast is ook altijd erg leuk omdat je hier een echt spektakel van kan maken door op hele hoge temperaturen bijvoorbeeld met vlammen te spelen. Wie vindt dat nou niet leuk?
5. In welk seizoen BBQ je het liefst? En waarom?
De meeste mensen denken bij BBQ aan de zomer, maar in de winter kan er net zo goed worden gegrild. Beide seizoenen hebben zo hun specifieke gerechten, in de winter bijvoorbeeld veel stoofpotjes d.m.v. de Dutch Oven en heerlijk zelf gemaakte koud gerookte zalm en in de zomer heerlijk frisse gerechten. Natuurlijk is BBQ’en in de wind en regen wel minder leuk dan in het zonnetje…
6. Wat is je grootste BBQ blunder?
Pff, dat zijn er nogal wat haha. Uiteraard gaat er weleens iets mis… daar leer je alleen maar weer van hoe je het de volgende keer niet moet doen. De eerste keer dat ik pulled pork heb gemaakt dacht ik slim te zijn door ’s nachts de BBQ aan te zetten zodat ik de volgende dag verder kon gaan.
Je raadt het al, toen ik de volgende morgen bij de BBQ kwam was deze natuurlijk gewoon uit. Ik had blijkbaar niet goed mijn briketten gestapeld waardoor de BBQ halverwege gestopt was. Beetje stom, maar gelukkig kon ik de volgende dag wel weer verder en viel het qua smaak nog allemaal mee.
7. Wat zou je nog heel graag willen leren of doen?
Dat zijn ook wel heel veel dingen! Maar wat mij nog wel heel leuk lijkt om te doen is op een grote BBQ een heel varken klaarmaken aan het spit. Dit vereist veel techniek en beheersing van vuur en lijkt mij heel leuk om dat te proberen. Verder heb ik het geluk dat ik al heel veel dingen kan doen, door mijn samenwerking met La Carne!
Welke andere barbecue fan zou jij deze BBQuestions graag voorleggen?
Dan kies ik voor Kenneth, op Instagram bekend van @chefsbbqtable. Ik ben benieuwd naar zijn antwoorden!
>> Lees hier de 7 BBQuestions aan Kenneth.
Jeremy blijven volgen? Dat kan op Instagram of neem een kijkje op de website van The BBQ DJ.
Comments
Reply Comment