*kerstrecept* Diamanthaas met spruitjes en gebakken krieltjes
Diamanthaas, een prachtig stuk vlees om met kerst (of welke andere dag dan ook :)) je gasten flink te verrassen! Omdat dit recept speciaal voor kerst is gemaakt, heb ik gekozen voor spruiten met gebakken aardappeltjes en een rode wijnsaus voor bij de diamanthaas.
Dit recept is gemaakt door de @the_bbq_dj met Diamanthaas van La Carne. De foto is van @esther_bode_photo.
- Bereidingswijze: Braadpan
- Bereidingstijd:+/- 30 minuten
- La Carne producten: Diamanthaas
Tools
Pan
Ovenschaal
Benodigdheden
Diamanthaas
Peper
Zout
Knoflook
2 rode uien
Spruiten
Rode wijn
Verse tijm
Bladpeterselie
Parmezaanse kaas
Roomboter
Kruidenboter
Bloem
Bereiding spruitjes
Variëren met spruitjes kan soms een uitdaging zijn. Zeker als niet iedereen in het gezin dol is op deze kleine groene jongens. Met dit recept zet je de spruitjes net even anders op tafel, en dan vindt haast iedereen het lekker!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de spruitjes en kook ze vervolgens ongeveer 5 minuten.
- Snij 2 tenen knoflook fijn en snipper een ui.
- Als de spruiten gekookt zijn, spoel je ze af met koud water zodat ze de mooie groene kleur behouden.
- Doe de spruitjes samen met de knoflook en ui in een ovenschaal en schenk olijfolie over het mengsel.
- Als laatste mag de Parmezaanse kaas erover.
- Dan kan de schaal in de oven voor ongeveer 25 minuten.
Bereiding gebakken krieltjes
Voor dit recept heb ik gekozen voor rode krieltjes in de schil. Natuurlijk omdat dit lekker is en het ziet er ook nog eens heel mooi uit.
- Was de krieltjes in de schil.
- Verwarm een braadpan en smelt hier een klontje boter in.
- Laat de krieltjes nu op laag vuur zachtjes gaar worden.
- Voeg een takje tijm en een teentje knoflook toe.
- Schep regelmatig om in de pan, na ongeveer 20 minuten zijn ze klaar.
Bereiding rode wijnsaus
Iedere kookfanaat kent het vast wel, experimenteren… eigenlijk het leukste van alles, zolang het lukt natuurlijk. Deze rode wijnsaus bleek zo’n ‘gelukje’ te zijn en ik zal mijn creatie met jullie delen.
- Snipper een ui en hak twee teentjes knoflook fijn.
- Zet een sauspan (steelpannetje voldoet ook) op het vuur en smelt een klontje roomboter van ongeveer 100 gram.
- Zet het vuur laag en fruit de ui en knoflook zachtjes aan.
- Blus dit af met ongeveer 400 ml rode wijn en laat even 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg een takje tijm, een runderbouillonblokje, een scheutje balsamico azijn en ongeveer twee eetlepels kruidenboter toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
- Om het nu te laten binden gebruik ik normale bloem.
- Voeg ongeveer 1,5 a 2 eetlepels bloem toe en roer met een garde goed de klontjes eruit.
- Laat het zachtjes verder koken tot de gewenste dikte.
- Als het te waterig blijft, voeg dan nog 0,5/1 eetlepel bloem toe en laat vervolgens weer verder koken.
- Bij de gewenste dikte giet je de saus door een zeef in een bakje om alleen de saus over te houden.
Bereiding diamanthaas
Haal de diamanthaas ongeveer 30 minuten voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.
- Bestrooi de diamanthaas met peper en zout en laat dit kort (5 minuten) intrekken.
- Verwarm ondertussen een braadpan op hoog vuur.
- Leg de diamanthaas nu in de pan en laat ongeveer 2/3 minuten bakken aan één kant.
- Laat de andere kant ook ongeveer 2/3 minuten bakken.
- Smelt een flinke klont (goede) kruidenboter in de pan en haal hier de diamanthaas goed doorheen.
- De diamanthaas mag eruit en laat deze nu minimaal 10 minuten rusten.
Maak de borden mooi op, snij de diamanthaas in mooie plakken en voeg als laatste nog wat grof zeezout toe. Bestrijk het bord met de rode wijnsaus naast de diamanthaas, wat een feestje!
Eet smakelijk!
Ga jij dit recept met Diamanthaas maken? Post je creatie op social media en tag @the_bbq_dj en @Lacarne.nl, dan krijg je een eervolle vermelding in onze stories.