Caveman style Ribeye met haricots verts

Caveman style Ribeye met haricots verts

Om een beetje in de herfstsferen te blijven, leek me dit een heel toepasselijk gerecht. Dit recept is gemaakt met een ribeye, zoete aardappelpuree en haricots verts met champignons en spek.

Dit recept is gemaakt door de @the_bbq_dj met ribeye van La Carne. De foto is van @esther_bode_photo.


  • Bereidingswijze: BBQBBQ
  • Bereidingstijd:± 30 min.
  • La Carne producten: Ribeye

Tools

Barbecue

Kernthermometer

Vuurvaste handschoenen

Skillet of braadpan

Benodigdheden

Ribeye

Peper

Zout

Champignons

Haricots verts

Knoflookgranulaat

3 Zoete aardappels

Spekjes

Ui

Knoflook

Bereiding bijgerechten

  1. Voor 4 personen ben ik uitgegaan van ongeveer 3 zoete aardappels. Deze mag je schillen en wassen en aan de kook brengen. Laat ze ongeveer 10 minuten koken tot ze zacht genoeg zijn om erin te prikken.
  2. Ondertussen dop je de haricots verts en doe je de spekjes in een koekenpan.
  3. Bak de spekjes op laag vuur tot ze een beetje een kleur krijgen.
  4. Voeg hier de kastanjechampignons, ui en knoflook aan toe. Ondertussen kook je de haricots voor ongeveer 5 minuten, giet ze af en spoel met koud water zodat ze mooi groen blijven.
  5. Doe de haricots verts bij de champignon en roerbak voor ongeveer 5 minuten zodat alle smaken goed verdeeld zijn.
  6. Giet de aardappelen af en voeg ongeveer een kopje melk toe, klontje roomboter voor de liefhebbers en stampen maar!
  7. Als je een mooie gladde puree hebt, doe je er naar smaak zout, peper en een beetje chili en knoflook granulaat bij. Klaar is je zoete aardappel puree!


Bereiding Ribeye

Voor de ribeye heb ik een bijzondere manier van bereiden gekozen, namelijk "caveman style". Het woord zegt het al een beetje, zoals de holbewoner vroeger zijn eten maakte. Hiervoor heb je een mooi kolen/houtskool bedje op je bbq nodig.

  1. Zorg ervoor dat alle kolen mooi egaal grijs zijn en vooral erg heet zijn!
  2. Wapper met een krant of blik (van stoffer en blik) alle losse asdeeltjes eraf zodat je schone kolen hebt.
  3. Leg de ribeye nu op de hete kolen, zoals je kunt zien op de foto's.
  4. Laat hem ongeveer 3 a 4 minuten rustig liggen en draai hem om. Soms blijft er een stukje kool plakken, deze kun je met je tang makkelijk verwijderen.
  5. Aan de andere kant ook ongeveer 3 a 4 minuten en probeer hem rondom mooi dicht te schroeien. Het voordeel van deze manier van bereiding is dat je echt een mooie krokante korst krijgt en je de ribeye vanbinnen mooi medium rare houdt.


In mijn geval was het een echte dikke ribeye, dus ik heb hem na bovenstaande stappen uit de kolen gehaald en indirect op de bbq verder laten garen tot een kerntemperatuur van 48 graden, oftewel medium rare.

Ribeye opdienen

Laat de ribeye 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt, dit is moeilijk...ik weet het, maar dat komt de smaak echt ten goede! Grof gemalen zout erover en je bent klaar om aan tafel te gaan.

Eet smakelijk!

Ga jij dit recept met ribeye maken? Post je creatie op social media en tag @the_bbq_dj en @Lacarne.nl, dan krijg je een eervolle vermelding in onze stories.