Sukade a la “Boeuf Bourguignon”

Sukade a la “Boeuf Bourguignon”

Een heerlijke stoofpot met sukade..of is het sucade? De zeen in de sukade wordt na lang garen een beetje glazig van kleur, net als de gesuikerde schil van de vrucht van de sukadeboom. 


Dit is zo'n mooi stukje vlees waar je alle kanten mee op kan. Heet grillen en medium rare serveren, low 'n slow bereiden op de bbq of oven als een soort runderborst (brisket) of stoven met veel geweldige smaken.. Dat laatste heb ik in dit geval gedaan. Het is hét seizoen ervoor en dan wil je natuurlijk een bord voor je krijgen met heerlijk dampende stoof en smeuïge aardappelpuree, glaasje wijn erbij en genieten maar!


Dit recept is gemaakt door de @the_bbq_dj met Sukade van La Carne. De foto is van @esther_bode_photo.




  • Bereidingswijze: BraadpanBraadpan
  • Bereidingstijd:Voor: ± 30 minuten. Bereiding: ± 4 uur
  • La Carne producten: Sukade

Tools

Gietijzeren braadpan

Benodigdheden

+/- 1kg Sukade

2 Winterwortels

250 gr. Kastanje champignons 

300 gr. Erwten (bevroren)

2 Laurierblaadjes

1 Steranijs

Snuf Peper & Zout

3 Uien

4 tenen knoflook

1 Kaneelstokje

500 ml stevige rode wijn

1L runderbouillon

4/5 grote aardappelen

Verse peterselie

Bieslook

Flesje kookroom 250 ml

Bereiding Sukade

De sukade heb ik in blokjes gesneden, de zeen en het vet niet verwijderen, dit geeft juist de smaak aan het gerecht.


1. Snij 3 rode uien, 4 tenen knoflook en de winterwortels in kleine stukjes

2. Verwarm roomboter en olijfolie in de pan

3. Voeg hier de rode ui en knoflook aan toe en bak deze glazig

4. De sukade mag in de pan, bak deze rondom bruin

5. Zodra er een mooi bruin kleurtje aan de sukade zit, mag de wortel er bij

6. Smoor de wortel 5 minuten mee

7. Voeg de runderbouillon, wijn, laurier, steranijs en kaneelstokje toe.

8. Zet het vuur laag en stoof het net onder het kookpunt (90-95 graden)

9. Deksel op de pan…. en dan ongeveer 4 uur stoven. Probeer ieder half uur even te roeren.

10. Ongeveer 15 minuten voordat het eten op tafel kan, mogen de champignons en erwten worden toegevoegd. 

11. Je runderstoof is klaar!


Bereiding Aardappelpuree

Bij een lekkere stoofpot is een aardappelpuree een onmisbaar bijgerecht. In dit geval heb ik gekozen voor een lekkere romige puree met kookroom


1. Schil 4/5 grote aardappels en kook tot ze gaar zijn

2. Giet volledig af en voeg 250ml room toe

3. Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree

4. Voeg verse peterselie en bieslook toe

5. Klaar is je puree!


Bij dit gerecht is een mooie stevige rode wijn lekker, omdat deze ook in gerecht verwerkt is. Bij dit gerecht gebruikte ik een cabernet sauvignon uit Australië, paste erg goed. Nu is het tijd om het eten op te scheppen, garneer de stoof nog met wat verse peterselie blaadjes.


Eet smakelijk! 


Ga jij dit recept met Sukade maken? Post je creatie op social media en tag  @the_bbq_dj en @Lacarne.nl, dan krijg je een eervolle vermelding in onze stories.