Hoi, ik ben Tim. Ik ben 37 jaar en woon in de regio Utrecht met mijn vrouw en zoon. In het dagelijks leven werk ik als Enterprise Architect. Wat? Ja precies. Laat ik het er op houden dat ik organisaties help hun (digitale) strategie te vertalen naar concrete stappen. Vergelijk het met een stedenbouwkundige. Maar dan voor de digitale wereld.
Naast mijn werk ben ik enthousiast receptenontwikkelaar. Mijn recepten publiceer ik op mijn eigen online platform Recepten Ninja en onder andere op Instagram. Op mijn website deel ik overigens ook vaak lekkere bbq recepten!
Want bbqen is één van mijn vele culinaire passies. Overigens kook ik echt van alles. En beperk ik mij zeker niet tot een aantal keukens of technieken. Als ik het leuk vind, dan maak ik het! Dat gaat van het bakken van zuurdesembroden, tot Japans, Frans, Italiaans, vegetarisch, desserts, wokken, stoven noem maar op! Sinds kort ben ik mij helemaal in het verdiepen in de Peruaanse keuken. Wat een geweldige culinaire ontdekkingsreis is dat!
Het beginnen met bbqen was voor mij jaren terug een logische stap. Omdat je veel bereidingen toch zoveel mooier kan krijgen op de bbq. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van rookhout en natuurlijk low and slow. Maar zeker ook af en toe vol gas een ribeye in vuur en vlam zetten geeft een verbluffende effect op de smaak van het vlees.
1. Welke BBQ (en accessoires) gebruik je?
Ik vind mijzelf altijd een beetje een provisorische bbqer. Als ik soms mensen in de weer zie met dure kamado’s met alle bijbehorende accessoires denk ik wel eens: waar ben ik nu weer mee bezig? Echter geloof ik dat de apparatuur en accessoires zeker niet het belangrijkste zijn. Goede pure en eerlijke ingrediënten, liefde, een goede dosis ervaring en techniek zijn wat mij betreft allemaal belangrijker.
Natuurlijk kan je op een keramische bbq nog langer en makkelijker low and slow bbqen dan op een Weber kettle. Maar als je het op de Weber kan, kan je het overal op! Ik werk nu al jaren op mijn Weber Master Touch GBS 57 en ben eerlijk gezegd maar weinig beperkingen tegen gekomen. Maaaaaar zelf vind ik dat ik inmiddels wel op het punt ben aanbeland om een volgende stap te zetten.
Daarom komt er op korte termijn een keramische Yakiniku 19” kamado bij. En ben ik bovendien bezig met de realisatie van een buitenkeuken met overkapping. Mooie garantie op nog meer bbq fun de komende jaren dus!
Accessoires die ik heb en graag gebruik zijn gietijzeren skillets en een wokpan. Wokken op een bbq vind ik zo tof. Waarover later meer. Verder gebruik ik graag de pizzasteen om mijn (zuurdesem) pizza’s op te bakken. Ook beschik ik over diverse thermometers om de kerntemperatuur van mijn vlees goed te controleren. Wat mij betreft een must om de perfecte garing te krijgen.
2. Wat is je favoriete gerecht en waarom?
Ik houd zelf erg van bereidingen die een combinatie zijn van bakken en bbqen. Hier thuis vormen mijn vrouw en ik een goed team. Zij is heel goed in bakken en ik verzorg dan alle bereidingen op de bbq. Zo maken we dan bijvoorbeeld zelf tortilla’s, flatbread, gua bao buns, ciabatta, stokbrood, hamburger buns of Libanees brood. Al die lekkere baksels combineren we dan weer met heerlijke bbq gerechten.
Maar goed één favoriet was de vraag. Dan kies ik nu voor gua bao buns met Japans buikspek, sriracha mayonaise en zoetzure groenten. Gua bao zijn Taiwanese gestoomde broodjes. Een echte streetfood. De Japanse buikspek is een langzaam gegaarde buikspek mooi gemarineerd in een Japanse marinade die ik zelf bedacht. In combinatie met de zoetzure groenten en sriracha mayonaise komen alle smaken zo mooi samen. De structuur van het broodje past er ook perfect bij. Heerlijk!
3. Wat vind je het leukste om te bereiden op de BBQ?
Ja echt van alles. Maar ik houd erg van low and slow. Ik ben sowieso al geen snelle chef. Dus low and slow bbq is helemaal een perfect excuus om lekker lang bezig te zijn met het bereiden van een mooi gerechtje. Lekker biertje er bij!
Dus low and slow vlees, zoals spare ribs, côte de boeuf, pulled chicken, buikspek en dergelijke vind ik wel echt leuk. Het liefst als er ook nog wat rook kan worden gegeven aan het vlees.
Een extreme tegenhanger hiervan die ik toch ook wel heel tof vindt is wokken op de bbq. Dan stook ik de bbq extreem op zodat de gietijzeren wok echt gloeiend heet wordt. In één keer gaan alle groenten en vlees de pan in. Home made woksaus er in. En één minuut later is het klaar. Maar wauw wat geeft het wokken op zo’n hoge temperatuur een prachtige smaak!
4. Barbecue je het liefst: Low’n slow of hot ’n fast?
Als ik moest kiezen low and slow. Zit toch iets meer werk en tijd in en zoals ik op de vorige vraag ook al antwoordde, houd ik daar heel erg van. Maar op zijn tijd is hot ’n fast is ook zeker tof. Sowieso eindigen sommige low and slow bereidingen natuurlijk met hot ’n fast. Misschien zijn dat wel de beste. Toch nog even affakkelen met wat vlammen.
5. In welk seizoen BBQ je het liefst? En waarom?
Zeker de zomer. Heerlijk om alles buiten te kunnen voorbereiden in het zonnetje. In de winter is ook leuk en dan maak ik ook vaak andere gerechten, zoals stoofpotten. Maar je blijft er dan toch niet echt lang bij staan met de kou, sneeuw of regen.
6. Wat is je grootste BBQ blunder?
Ik gaf een keer een feestje waarbij iedereen zijn eigen pizza kon samenstellen. Deze pizza bakte ik dan af op de pizzasteen op de bbq. Één iemand had wat allergieën waardoor de pizza anders belegd moest worden. Daar had ik net genoeg ingrediënten voor om één pizza te beleggen.Ik had bedacht om die dan ook al eerste te maken. Dat was niet zo’n goed idee. Ik had de smaak nog niet helemaal te pakken en de onderkant van de pizza was helemaal verband en zwart. Oeps.
7. Wat zou je nog heel graag willen leren of doen?
Niet echt iets specifieks maar ik houd van ontdekken van nieuwe keukens. Dus ik zou graag meer leren over hoe ze bbqen in andere culturen. Bijvoorbeeld Koreaanse, Japanse, Peruaanse of Arabische bbq. Ik denk dat daar nog een wereld is te ontdekken. En dat we daarmee onze Nederlanse bbq community ook weer kunnen verrijken.
Welke andere barbecuefan wil je deze BBQuestions graag voorleggen?
Dan kies ik voor Martijn, op Instagram bekend van @fikkenenbikken. Succes Martijn!
>> Lees hier de 7 BBQuestions aan Martijn >>
Comments
Reply Comment