Hoi ik ben Martijn, ben 45 jaar, maar voel mij meestal 25, heb 2 puberzonen en ben in het dagelijks leven commercieel adviseur bij een groot Amerikaans IT bedrijf. In het Corona jaar ben ik mijn superleuke vriendin Isabelle Hattink tegen het lijf gelopen, jawel via online dating. Zij is een zeer goede trouwfotograaf en heeft ook mijn huwelijk 15 jaar geleden gefotografeerd. Haar fotografie en mijn eten zorgen soms voor de mooiste plaatjes.
Voor ze mij leerde kennen at zij overigens nog maar weinig vlees gerechten maar sinds onze eerste date is dat probleem volledig uit de wereld geholpen. Ik had een simpele Picanha steak op hoge hitte afgegrild … en ja, ook de liefde van de vrouw gaat blijkbaar door de maag. Isabelle is nu de huisfotograaf van @fikkenenbikken… heel soms mag ik ook een eigen gemaakte foto posten.
Ik barbecue sinds 15 jaar en sinds 3 jaar heel wat fanatieker. Mijn bedrijfsnaam Fikken en Bikken is ontstaan uit mijn liefde voor vuur en vleesgerechten. De eerste keer dat ik spare ribs indirect klaarmaakte, was ik eigenlijk verkocht.
Nu jaren later geef ik workshops en sleur ik mijn barbecues overal naartoe om als thuis-bbq-chef lekkere, eenvoudig na te maken gerechten te bereiden. Hoe gaaf is het om de dag erna appjes te krijgen dat klanten jouw gerechten gaan namaken voor hun vrienden. Dat is waar het mij om te doen is. Het delen van het bbq gevoel met zoveel mogelijk leuke mensen.
1. Welke BBQ (en accessoires) gebruik je?
Ik gebruik 2 bbq’s het meest. Mijn Weber Go Anywhere gebruik ik voor als ik op pad ga en als ik op het balkon bij Isabelle bbq. Thuis gebruik ik sinds een jaar nu een Big Green Egg XL. Ik heb bewust voor de XL gekozen omdat ik hierdoor meer gerechten tegelijk kan bereiden. Zoals elke bbqer heeft deze keuze mij wel aardig wat grijze haren gekost. Verder heb ik van alles in huis, waarbij het draaispit nu mijn nieuwste speeltje is. Geweldig om zo kip te bereiden.
2. Wat is je favoriete gerecht en waarom?
Dat wisselt bij mij elke paar maanden. Op dit moment staat toch picanha steak bij mij bovenaan. De smaak van een goede picanha met juiste garing is onovertroffen.
3. Wat vind je het leukste om te bereiden op de BBQ?
Het leukste om te maken en eten vind ik Spareribs. De smaak van rook en bbqsmaken trekt super goed in het vlees en je kan hierdoor eindeloos experimenteren met verschillende rubs en sausjes. De ribs kunnen zo elke keer compleet anders smaken.
Het hele proces van ribs bereiden is gewoon mijn bbq-meditatie. Vliesjes eraf, rub erop, inpakken, bbq inrichten en op temperatuur brengen, vlees erop, rookhout, vlees inpakken, insmeren. Je bent zo 8 uur verder… om het vervolgens als beesten in 5 minuten kluivend te verorberen, Heerlijk!
Het maakt ook de oermens in mij wakker. Een vriend die mij ooit voor zijn ribs om een vork en een mes vroeg hebben ze ook nooit meer gevonden.
4. Barbecue je het liefst: Low’n slow of hot ’n fast?
Ik vind beide leuk. Low en Slow is vaak wat complexer maar kan ook meer voldoening geven. Hot en fast heeft ook zeker zijn charmes. Een steak grillen met prachtige grillmarks is toch geweldig. Zeker in het begin gaat dit bij bijna iedereen nog weleens fout. Net een duur stuk vlees er net te lang op laten liggen ... dat kan je avond goed verzieken.
Maar als je na wat ervaring in staat bent om boven heet vuur een prachtige ribeye van mooie grillmarks te voorzien én mooi medium/rare te krijgen… ja dan voel ik mij echt een bbq koning.
5. In welk seizoen BBQ je het liefst? En waarom?
Poeh ik vind de zomer het lekkerste zeker later op de avond. Lang licht lekker buiten met vrienden en domme verhalen vertellen terwijl de bbq op de achtergrond lekker draait. Kom maar op met die zomer!
6. Wat is je grootste BBQ blunder?
Niet moeilijk. In plaats van normaal gerookte paprikapoeder had ik voor een Rib Rub chilipoeder gebruikt. Hoe kan je het missen?? Ik kwam er pas achter toen ik na het omdraaien van het vlees even mijn vinger aso aflikte…en dus mijn mond in de fik vloog.
Net op dat moment kwam mijn vriendin vrolijk binnen. Maar met hulp vd bbq community op insta heb ik er toch 1 van de beste ribsessies van kunnen maken.
7. Wat zou je nog heel graag willen leren of doen?
Ik wil mij meer ontplooien door meer te leren over eten in het algemeen. Zo kan je zelf leuke dingen proberen. Alhoewel inmiddels wel alles een keer gedaan is denk ik. Ik heb al een hele tijd geleden een Brisket gemaakt. Dat moet weer eens gebeuren!
Super leuk dat je meedeed en bedankt voor je antwoorden Martijn! Welke andere barbecue-koning zou je deze BBQuestions graag voorleggen?
Ruud van @Rudilicious_kitchen natuurlijk!
Comments
Reply Comment