Hey, ik ben Peter, ben 39 jaar en woonachtig in Hendrik-Ido-Ambacht. Ik woon hier met mijn vrouw Linda en onze zoon en dochter van 4 en 5 jaar oud. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de overheid.
Super leuk dat ik door mijn bbq-maatje Ruud (@Rudiliciouskitchen) genomineerd ben en dat ik hier wat over mezelf mag vertellen!
Het barbecueën is bij mij, zoals bij vele anderen, begonnen toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde. Het was eigenlijk geen barbecueën, maar oldschool saté, hamburgers en worsten grillen. Een jaar of 10 geleden kocht ik mijn eerste Weber.
Ik had toen een woning met een balkon en de smokey joe bood toen uitkomst voor de beperkte ruimte die ik toen had. Vanaf dat moment ben ik me echt gaan verdiepen in de kunst van het barbecueën. Nu zoveel jaar later kan ik zeggen dat ik het aardig onder de knie heb gekregen en kan ik lezen en schrijven met de barbecues die ik heb staan.
Sinds vorig jaar oktober ben ik begonnen met het delen van mijn creaties op Instagram onder de naam @smokin.stickyfingersbbq. Voor mijzelf als digibeet ging er een wereld voor me open. Mijn pagina loopt verbazingwekkend goed en heeft me ontzettend veel leuke dingen en contacten opgeleverd! De bbq-community is echt ontzettend tof, waar ik veel inspiratie uit haal. Ik heb contacten opgedaan, die ik normaal gesproken nooit gevonden zou hebben, waar ik al toffe barbecuemomenten mee heb beleefd.
De 7 vragen
1. Welke BBQ (en accessoires) gebruik je?
Als je de feed op mijn account bekijkt, dan zul je snel merken dat ik nogal fan ben van Weber! Ik ben in het bezit van een Mastertouch (57cm), een Smokey mountain (47 cm), een Go anywhere en Summit Kamado.
De accessoires die ik heb, zijn er echt teveel om op te noemen! De hobby loopt aardig uit de hand! Haha! Maar de favoriete accessoires zijn toch zeker de gietijzeren skillets, Dutch Oven en uiteraard de Flambadou!
2. Wat is je favoriete gerecht en waarom?
Jeetje, deze vraag is niet te doen toch? Ik ben gek op eten. Ik ben dol op low and slow gerechten, maar kan ook enorm genieten van hot and fast en alles wat er tussen zit. Het heeft ook een beetje te maken in welk seizoen deze vraag wordt gesteld.
Maar spareribs, langzaam gegaard met een ietsje pittige rub en een zoetige saus waarmee deze is afgelakt, kun je me bij wijze van spreken altijd wakker voor maken! Van die ribs, waarvan je het botje er wel uit kan trekken maar het vlees nog wel een bite heeft!
3. Wat vind je het leukste om te bereiden op de BBQ?
Laatst heb ik een heerlijke bbq-platter met pulled pork, spareribs, brisket, jalapeno poppeers, ingelegde rode ui en guacamole gemaakt. Dat soort dingen houd ik van! Lekker gevarieerd en een uitdaging om alles tegelijk warm op een bord te krijgen.
Aan de andere kant heb ik afgelopen zomer samen met Ruud een ontzettend mooie seafoodplatter gemaakt. Toen hebben we met zijn tweeën echt uitgepakt! Van allerlei soorten vis en schaal- en schelpdieren… Niets was te gek!
4. Barbecue je het liefst: Low’n slow of hot ’n fast?
Als ik er de tijd voor heb dan het liefst low and slow. Dat is toch het mooiste wat er is? Uren lang je vlees op lage temperatuur laten garen en dan na al die tijd een heerlijk sappig en smaakvol stuk vlees van de bbq afhalen!
5. In welk seizoen BBQ je het liefst? En waarom?
Ik barbecue het gehele jaar door. Ongeveer 3 a 4 keer per week staat een van de bbq’s wel aan. En elk seizoen heeft ook wel zijn charme. Het fijnste is natuurlijk om lekker te bbq-en in de zomer met een heerlijk zonnetje. Dat is wel het ultieme vakantiegevoel.
6. Wat is je grootste BBQ blunder?
Gelukkig heb ik niet veel blunders en komen de gerechten over het algemeen heel lekker van de bbq af. Een succesvol gerecht bereik je door een goede planning en voorbereiding.
Maar ik heb wel eens gehad dat ik, tijdens een hele lange low and slow sessie in de winter, op de bank in slaap ben gevallen. Toen ik de volgende morgen wakker werd, bleek dat de kolen tijdens mijn niet geplande rustmoment opgebrand waren en de (kern)temperatuur al een flink aantal uren zodanig gedaald was, dat het allemaal niet meer te redden was.
Achteraf kan ik er om lachen, maar dat was op dat moment wel even anders! Haha!
7. Wat zou je nog heel graag willen leren of doen?
Brisket is wel een van mijn favoriete stukken vlees. Ik heb al wel meerdere kleinere stukken gemaakt, maar een wholepacker is toch wel een van de uitdagingen die ik graag nog een keer zou willen bereiden. Verder lijkt het me ook ontzettend gaaf om een heel varken op een zelf gebouwde pit te maken.
Heb je nog tips voor ons wie we ook eens kunnen vragen voor deze ‘rubriek’?
Ik volg aardig wat Nederlandse bbq-ista accounts en er zitten er veel tussen waar ik enorm van kan genieten. Eén daar van is die van Tom.suljak. Ik zit regelmatig te watertanden als ik de gerechten en de foto’s van zijn creaties bekijk.
Lees hier binnenkort de BBQuestions aan Tom Suljak >>
Comments
Reply Comment