Sous vide gegaarde chateaubriand

Sous vide gegaarde chateaubriand

Wie kent het niet, je biefstuk is te rood, koud of juist te ver doorbakken en droog. Dan ben je echt niet de enige! Ik heb vaak moeten oefenen om op de juiste manier een biefstuk te bereiden. Tegenwoordig heb ik iets nieuws ontdekt; sous vide. Man, wat een uitvinding. Op deze manier is de garing altijd goed en dus super lekker.

Sous vide, vacuüm garen

Het neemt stress en werkdruk weg. Je hoeft alleen maar een zakje open te maken en de chateaubriand naderhand kort te bakken of te grillen om de welbekende 'maillard reactie' op te wekken. Dat is een bruin randje creëren. Je hebt dan een lekkere sappige biefstuk vol met smaak! Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet en zie je het resultaat.

Dit recept is gemaakt door de @ChefRens met Chateaubriand van La Carne.

  • Bereidingswijze: BraadpanBraadpan
  • Bereidingstijd:Voor +/- 10 min. Bereiding +/- 60 min
  • La Carne producten: Chateaubriand

Tools

Sousvide stick en pan of waterbak

Vacuüm zak

Vacuüm machine

(Als je geen vacuümmateriaal tot je beschikking hebt, is een zip zakje ook in orde)

Benodigdheden

Chateaubriand

Olijfolie

Rozemarijn

Boter

Peper en zout

Sous vide bereiding chateaubriand

  1. Stel het sousvide apparaat in op 54 graden voor medium rare. Laat het waterbad opwarmen.
  2. Haal de chateaubriand uit de verpakking en snijd er plakken van 2,5 centimeter van.
    Zorg dat deze op kamertemperatuur is voordat je ermee aan de slag gaat. Breng het vlees vervolgens op smaak met peper en zout.



  3. Doe het vlees in een vacuüm zak met een beetje olijfolie en een half takje rozemarijn. Trek de zak vacuüm.
  4. Leg de zak in het 54 graden waterbad en stel de timer in op 60 minuten.
    Hoe dikker je vlees, hoe langer de tijd. Ik raad aan om 2,5 centimeter aan te houden, dan zit je meestal goed. 
  5. Als de 60 minuten voorbij zijn, haal je het vlees uit het water en maak je de zak open.
  6. Verhit een beetje olie in een koekenpan en laat goed heet worden.
    Bak de biefstuk kort (niet langer dan 1 minuut) op hoog vuur en voeg een klont boter toe voor een extra smaak.
  7. Laat het vlees een paar minuten rusten en snijd aan.
    Als je deze chateaubriand van La carne hebt, kun je echt gaan genieten, dat verzeker ik je!


Sous-vide ook mogelijk zonder vacuümzak

Heb je geen vacuümmateriaal, geen probleem. doe je exact dezelfde stappen alleen gebruik je een zip zak waar je wel de lucht zoveel mogelijk uit moet drukken. Het is belangrijk dat de zak helemaal onder water ligt en niet drijft. Alleen dan krijg je de juiste garing. 


Bijgerechten

Wees zelf creatief met je garnituren. Ik koos o.a. voor een lekkere aardappelmousseline, maar denk ook aan bijvoorbeeld geglaceerde wortels en natuurlijk een overheerlijke knoflookjus of pepersaus!


Heb je iets aan dit recept gehad? Heb je het zelf gemaakt? Deel het met @Lacarne.nl en @Chef.Rens op Instagram door ons te taggen!