Bavette bereiden in de pan

Bavette bereiden in de pan

Hoe maak je bavette het best klaar in de pan?

De bavette is een ideaal stuk vlees voor zowel in de pan als op de barbecue (link). Het is de persoonlijke favoriet van checkkok Evert te Pas. En hij deelt met ons het grote geheim achter een malse steak of een taaie schoenzool.

Bavette is fantastisch, mits je even goed oplet!

De bavette heet ook wel vinkelap of vanglap en zit onderaan de koe. De structuur is duidelijk grof en daar zit ‘m de truc! Het vlees heeft veel smaak en is in Frankrijk de populairste steak van ieder restaurant. De prijs – kwaliteitverhouding van de bavette is fantastisch.

  • Bereidingswijze: BraadpanBraadpan
  • Bereidingstijd:± 5 min.
  • La Carne producten: Bavette

Tools

Pan met een dikke bodem

Kerntemperatuurmeter

Benodigdheden

Zonnebloemolie

Klont roomboter

Peper en zout

TIP: Leg het vlees 30 minuten voor gebruik alvast uit de koelkast.

Volledige bavette in de pan

Voorbereiding

  1. Snij de hele bavette in gelijke delen (zie video), zorg dat de dikte een beetje gelijk is. Zo krijg je de garing makkelijker goed, dit is vlees dat je rood eet.
  2. Zet een pan met dikke bodem alvast op laag vuur.
  3. Kruid het vlees met peper en zout.

Bereiding in de pan

De pan goed heet?

  1. Zet het vuur nu hoog en giet er ongeveer 1 eetlepel zonnebloemolie in.
  2. Leg de bavette voorzichtig in de pan.
  3. Laat de bavette 3 minuten bakken op hoog vuur (niet aanraken!).
  4. Je ziet dat de eerste platte stukken nu opbollen tot dikkere steaks.
  5. Draai de bavette om en zet het vuur iets lager, bak deze kant ook ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de dikte van het vlees)
  6. Neem een klont roomboter en doe deze bij in de pan.
  7. Haal het vlees door de bruine boterjus.
  8. Haal het vlees uit de pan.

Bavette opdienen

Laat het vlees zeker 5 minuten rusten. En dan komt het! Het geheim: bavette heeft een grove structuur en moet dungesneden worden. Doe dit altijd op de draad van het vlees. In de video hierboven laat Chefkok Evert precies zien hoe de draad loopt en waar je moet snijden. Dit is het grote geheim achter een malse steak of een taaie schoenzool.

En met dit geheim weet je zeker: Ook jij kan een fantastisch stuk vlees op tafel zetten!

IDEE: Bavette wordt traditioneel geserveerd met een sjalottenjus gemaakt in de pan waar het vlees in zat. In de video laat Evert zien hoe hij deze jus maakt.